Superpotraviny – chlorella
Na naší planetě žije celkem asi 23.000 druhů řas a většina z nich pochází z pradávných dob. Nalezené fosílie dokazují, že chlorella má na Zemi své místo již více jak 2,5 miliardy let. A to už je celkem pádný důvod začít přemýšlet o tom, že má ohromné vlastnosti, které by mohly pomoci i nám, lidem.
Až do poloviny 20. století byla chlorella mimo Japonsko a Čínu téměř neznámá. V té době se začaly provádět studie, které pokračují dodnes, a dokazují, jak je chlorella unikátní, a jak dokáže pomoci nám všem. Pojďme si povědět alespoň o několika jejich schopnostech, které nám mohou být užitečné v každodenním boji s nezdravým životním stylem.
Čistí tělo
V současné době jsou hlavní příčinou mnoha chronických onemocnění toxiny, těžké kovy ze znečištěného životního prostředí a konzervační látky. Ty jsou nám dodávány do potravin bez ohledu na to, jestli se nám to líbí, nebo ne.
Chlorella svou jedinečnou strukturou dokáže všechny tyto škodliviny na sebe navázat a odstranit je z našeho organismu. Kromě toho dokáže utěsnit střevní stěny, čím dokáže zabránit pronikání sekundární otravy z obsahu střev do krevního řečiště.
V situacích, kdy dochází k uvolňování toxinů z tělesných tkání jako například při půstu, intenzivní dietě, hladovění, ale i při návštěvě sauny, je chlorella je nenahraditelná. Dokáže totiž tyto toxické látky pohltit a tím brání nadměrnému přetěžování ledvin a jater.
Posiluje imunitu
Stres, špatné životní prostředí, zanesení organismu toxiny, nebo antibiotika – to jsou jen některé z faktorů, které mají vliv na oslabení přirozených obranných funkcí organismu. Chlorella má na rozdíl od antibiotik schopnost zabíjet jen choroboplodné bakterie, zároveň ale podporuje růst a množení těch přátelských. Dokáže také pozitivně stimulovat tvorbu makrofágů, které jsou zodpovědné za pohlcování a ničení škodlivých látek, bakterií, virů a rakovinných buněk.
Chlorella je zvlášť cenná na podzim a v zimě jako ideální prostředek při prevenci proti chřipce. Je ale velmi užitečná i při léčbě takových onemocnění, jako jsou revmatismus, artritida, diabetes nebo vysoký krevní tlak. Pomáhá se správným zažíváním, ale i při léčbě virových, bakteriálních infekcí a mykotických infekcí, nebo alergií.
Omlazuje tělo
Nejvíce chlorelly na jednoho člověka se spotřebuje v Japonsku, které se může pochlubit nejvyšším průměrným věkem obyvatel na světě. Je to v souvislosti s chlorelou náhoda? Není!
Chlorella totiž urychluje regeneraci poškozených tkání a DNA, navíc dokáže zabránit průniku škodlivých látek do krevního řečiště.
Chlorella je bohatá na biologicky aktivní látky s antioxidanty, čímž chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů, které způsobují předčasné stárnutí. Předchází se tak onemocněním srdce, kůže, ateroskleróze, ale také zabraňuje zhoršování zraku, nebo šedému zákalu.
Zlepšuje fyzickou a psychickou kondici
Všichni, kteří pravidelně užívají chlorellu, tvrdí, že se jim prokazatelně zvýšila fyzická i duševní kondice, zlepšila paměť, ale i schopnost soustředit se.
Je to především dané vzájemně se posilujícími účinky látek, které jsou v chlorelle obsaženy. Jedná se hlavně o tajemný růstový faktor CGF, vitamíny skupiny B a chlorofyl.
Nukleové kyseliny obsažené v CGF stimulují energii a životní sílu a chlorofyl podporuje tvorbu červených krvinek, což zaručuje optimální okysličení a výživu buněk. To vše má za následek, že se zlepšuje metabolismus buněk, čímž se zlepšuje životní energie.
Reguluje potíže se zácpou
Zácpa je stále častějším onemocněním spojeným s rozvojem civilizace. Použití tradičních projímadla neřeší problém a v průběhu času může vést k závažným onemocněním zažívacího traktu. Používání chlorelly jako každodenního doplňku stravy obnovuje a regeneruje “přátelskou střevní mikroflóru“ celé délce zažívacího traktu, takže stolice je častější a hlavně pravidelná.
Teď už známe odpověď na otázku, která je na začátku článku. Ano, chlorella je opravdu kouzelnice! Má totiž pozoruhodnou schopnost eliminovat škodliviny z našeho těla, které jsou v něm obsaženy ve formě těžkých kovů, čisticích prostředků, insekticidů, hnojiv, ale i mnoha dalších toxických látek, kterými si každý den díky civilizaci zamořujeme naše organismy.
Je známým faktem, že nejkvalitnější chlorella pochází z Taiwanu. Svítí tam Slunce 300 dní v roce a chlorella je tak plná chlorofylu, vitamínů i minerálů.