Sushi jako z restaurace
50min Příprava
665 Kalorií
83g Sacharidů
27g Bílkovin
22gTuku
Co budeme potřebovat
- sushi rýže – 300g
- řasa Nori
- sushi ocet
- podložka na balení sushi
- sojová omáčka
- nakládaný zázvor
- čerstvá zelenina – avokádo, okurka, paprika
- čerstvé mořské plody – losos, tunák, krevety
- sezamová semínka
Rýže je základ
Základem dobrého sushi je správně uvařená a ochucená rýže. Podle různých návodu na vaření rýže jsem ji vždycky připekl nebo rozvařil. Nemyslím teď konkrétně sushi ale obecně rýži. Ať jsem dodržoval ředění 2:1 nebo nalil do rýže tolik vody, aby přesahovala o jeden centimetr. Stejně jsem musel vodu většinou dolévat. Sushi rýži připravuji v rýžovaru a to tak, že tam dám přesně tolik mililitrů vody kolik gramů rýže. Takže v praxi to znamená, že na 300g rýže přidám 300ml vody. Než ale dáme ryži vařit, je nutné ji několikrát pořádně propláchnout vodou.
Jakmile je rýže hotová, tak ji přendáme do dřevěné nebo plastové misky a necháme vychladnout. Potom do rýže přidáme lžíci sushi octu a zamícháme vařečkou.
Zbytek přípravy
Jak říká Zdéňa, čistota v kuchyni je čistota na talíři. Já osobně dbám na čistou práci a proto před příravou sushi si rád všechno připravím kolem sebe. Čerstvé ryby opláchneme studenou vodou, odkrojíme kůži, osušíme a nakrájíme na asi 1cm silné proužky.
Podložku na balení sushi je lepší zabalit do potravinářské folie. Výrazně tím prodloužíte její životnost a odpadne vám složité čištění.
Máme vše připravené, tak jdeme na to
- Na podložku si položíme řasu, hladkou stranou dolů. Na řasu si dáme uvařenou rýži. Při manipulaci s rýží je nutné mít vždy mokré ruce. Rýži v tenké vrstvě rozprostřeme po celé ploše řasy. Jen v horní části si necháme asi 2cm volné.
- Na spodní stranu potom přidáme další ingredience. Nakrájenou okurku, lososa nebo avokádo. Tohle už je na vaši fantazii.
- Potom začneme rolovat sushi směrem od vás k prázdnému okraji. Prázdný okraj můžete trošku potřít mokrým prstem. Bude to sloužit jako lepidlo. Nebojte se při rolování trošku přitlačit.
- Hotovou rolku necháme pár minut odpočívat. Mezitím se můžete vrhnout na další.
Kalifornia maki
Abyste na talíři neměly všechny kousky stejné, můžete si připravit také kalifornia maki. Postup je téměř stejný, jen s jedním rozdílem. Jakmile dáte rýži na řasu, posypte jí sezamem a otočíte rýží do podložky. Potom přímo na řasu přidáte ingredience dle chutí a rolujete jako vždy. Jen to bude takzvaně naruby.
Jakmile máte připravené všechny rolky, přejdeme ke krájení. Je potřeba mít velmi ostrý nůž. Čepel nože před krájením opláchneme studenou vodou a oklepeme. Z každé rolky se klasicky udělá 6-8 stejně velkých kousků.
Servírujeme
Nakrájené kousky servírujeme společně s mističkou sojové omáčky, do které se jednotlivé kousky namáčí, nakládaným zázvorem, který se jí mezi sousty a křenem wasabi pro zvýraznění chutí.